AB OVO | KONTAKT | BILDER & BERÄTTELSER

Guckafors döden på älven

FLER BILDER

Paddlingen varade mellan lördagen den 29 juli och fredagen den 4 augusti sommaren 2000. Vi var 12 stycken scouter, varav Björn och Johan var ledare. Innan paddlingen var tveksamheten stor om det gick att genomföra turen som det var tänkt. Nyhetesprogrammen och tidningarna basunerade ideligen ut översvämningsrapporter över området i fråga, den nedre delan av Dalälven. Efter samtal med kanotuthyraren som hade rekognoserat sträckan bestämde vi oss för att paddla som det var tänkt. Turen utgick från Falkuddens camping inte långt från Avesta och sedan vidare ut mot havet. Kanoterna hyrdes för övrigt på den campingen.

Jo, vattenståndet var högt, emellanåt paddlade vi genom skogen vilket var exotiskt inslag i dagsrutinen. Det visade sig snarare att det var bra med det höga vattenståndet. Forsarna som vi rände blev inte så steniga som annars är brukligt för årstiden. Endast en fors på vägen var så kraftig att vi tvingades lyfta förbi den. Dagsetapperna blev inte så väldigt långa, lite över en mil per dag. Trots detta fylldes dagarna ut bra ändå utan att för den skull bli långa och sega.

Älven tog oss förbi forsarna Härsingen, den orännbara Balen, Tyttbo, den stora forsen i Gysinge och några till. Den passerar även igenom ett antal naturrervat bla. Östa naturreservat, som ligger alldeles invid Färnebofjärden som är berömd för eller snarare ökänd för den mycket rikliga förekomsten av myggor. Utan de medhavda mygghattarna hade vi nog blivit galna. En nattplats var för övrigt på lägerängen i Östa där patrullscout hade läger 1993. I bruksorten Gysinge fanns det ett flottränningsmuseum som är väldigt intressant. Färden slutade på Söderfors camping där kanotuthyraren kom och hämtade kanoterna. Där passade vi även på att bada i bassängen och duscha innan vi åkte hem. Under färden bedrevs även en liten minikurs i argumentationsteknik som Björn höll i.

Under och efter paddling var alla mycket nöjda med den fantastiska paddlingen, det bjöds på ett enastående väder och vyer. Utöver detta bjuder forspaddlingen på spänning. Det var roligt att se scouterna efter det att de hade paddlat genom forsen i Gysinge; adrenalinet sprutade genom öronen på dem och de var helt lyriska. Fler seniorscoutlag borde ta tillfället i akt och prova detta!