Hässelbys Upptäckare på Scoutmuseet

Scouterna var mycket intresserad och hängde med och frågade mycket. Fotograferna lyckades också få fina närbilder på en del föremål.
01 Mats och Pliiiggis tar emot Hässelbys Upptäckare - de verkar vänta med spänning. 02 Här ser du Hässelbykårens logga på halsduken - och snart öppnas den magiska dörren till vår scouthistoria. 03 Första utställningen är från vår Jamboree i Sverige 2011 på Rinkabyfältet.
04 En bildsserie visas från lägret på en bilskärm. 04a Alla föremålen är gåvor från de länder som deltog i världsjamboreen 2011. 05 Många frågor blev det - namnet upptäckare passar mycket bra på 11-13-åringar...
06 ... men det var inget fel på de vuxnas engagemang heller. 07 Glöm inte att skriva i vår loggbok innan ni åker hem, påminner Pliiiggis! 08 Karta över alla Jamboreer sen den första år 1920 i England. De flesta har varit i Europa, som ni ser.
09 Det är oftast 4 år mellan världsjamboreerna, men här är det många år mellen dem, andra världskriget gjorde att vi inte kunde ha jamboreer då. 10 Vilken är den dyrbaraste gåvan v dem alla, tror ni? 10b Den där! (Svaret kan ni få när ni besöker museet.)
10c Nästa avdelning är scoutdräkten i Sverige genom tiderna. 11 Äldsta flickscoutdräkterna för ledare. 11b Gamla dräkter från våra fem scoutförbund på den tiden.
11c Undrar vad de diskuterar - engagemanget är det inget fel på? 11d Spännande verkar det vara i alla fall. 12 Intressant är ju att det nu finns slöja till flickor som är muslimer.
13 Klassisk flickscoutdräkt fram till 1968. 13b Scoutbälte med märken. 14 Klassisk pojkscoutdräkt fram till 1968. Mycket slitstark.
14b Nedan ledardräkt för flickscouter - notera visselpipsnodden och det blåivita bandet kring kragen, som flickscoutledarna fick sy på själva. 15 Gammal ledardräkt för pojkscoutledare. Den har har scoutledaren sytt själv för att få skräddarmärket. Den är mycket välsydd! 15b Här ser du Gustav Adolf- eller GA-märket och på fickan syns det ledarmärke som Sveriges Scoutförbund använde.
16 Scoutdräkt från 10-/20-talet. 17 Modell av en ptr-lägerplats. Här får patrullen verkligen visa att de kan klara sig sjäva. 18 Närbild på matsalen och tältet.
19 Latmansspisen, beredningsbordet och diskplatsen. 20 Hajken är nog bland det finaste man kan göra i scouterna, särskilt på vintern med en nying. 20b Tror att de beundrar hajkplatsen, de som är andraårs-upptäckare skall ut på en riktig hajk i vår.
20c Mats trollbinder sina åhörare. 21 Konsten att laga mat och ha lägerbål ute i skogen. 22 Lägerbålseldar och nyingar.
23 Lägerbålseldar. 24 Bensinkök, metatablettkök, och det moderna stormköket. 25 Några ytterligare sätt att laga mat på i slogen.
26 Äventyrscouternas patrullya med några böcker som beskriver hur en scoutpatrull kan fungera. Pliiiggis kommer ihåg sin kompis från Mälarhöjden som alltid bar boken Falken i bakfickan. 26a Blå Hajken är nog ett måste när ni blir Utmanare! 27 Mats berättar eldar och matlagning på olika "kök".
28 Ryggsäcksprovning - den sitter nästan perfekt. 29 Hembygget, lite för stor här. 30 Päronsäcken till vänster upplevs nog som tyngst
31 En av 50-talets Hjälpaktioner. "En scout är andra till nytta och hjälp", ljöd en punkt i scoutlagen. 32 En anna hjälpaktion - Röda Knoppen - till döva barn. 33 Fina scoututmärkelser för dem som gjort mycket för scouting i Sverige.
34 Finast av dem alla. 35 Silver- och guldkors till dem som hjälpt till att rädda liv. 36 Fler utmärkelser...
37 ... och ännu fler. 38 Basker,... 39 ... scouthatt,
40 ...snyggt... 41 ... en hel patrull i scouthattar och scoutbaskrar. 42 Undrar vad det är för spännande de tittar på?
43 Här är det i alla fall det första scoutlägret på Brownsea Island 1907. 44 Svenskt Scoutliv - årberättelser från Svenska Scoutförbundet - många fina bilder. 45 Blåvingedräkt, blåvingar kallades de yngsta flickorna i Sveriges Flickscoutförbund (SFS) och vargungar kallades de yngsta killarna i Sveriges Scoutförbund - nu kallas både pojkar och flickor för spårare.
46 Blåvingedräkten. 47 Klocka till lägret Scout 86. 48 Vi två guider (Mats och Pliiiggis) var överens om att vi verkligen hade haft ett riktigt TOPPGÄNG scouter denna dag.